Studijski posjet predstavnika Republike Albanije

Temeljem uspješnog predstavljanja aktivnosti Odjela za sustavno gospodarenje energijom i Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) APN-a na trodnevnoj gostujućoj edukaciji koja se održala krajem svibnja 2016. godine pod pokroviteljstvom UNDP Albanije u općini Drač, šira delegacija predstavnika Republike Albanije odlučila je u okviru studijskog posjeta Zagrebu prikupiti iskustvo za uspostavu i provedbu jednog uspješnog projekta energetske učinkovitosti kakav se proteklih godina provodi u Republici Hrvatskoj.

U studijskom posjetu, koji se održao 12.-14. srpnja 2016. godine, gostovali su predstavnici Ministarstva energetike i industrije, Ministarstva okoliša, Ministarstva financija, Nacionalne agencije za prirodne resurse, UNDP-a Albanije te predstavnici općine Drač koja se trenutno razmatra kao pilot-općina čiji bi rezultati trebali poslužiti kao temelj budućeg nacionalnog projekta energetske učinkovitosti u Republici Albaniji.

albanci

APN je u suradnji s ostalim institucijama organizirao trodnevnu edukaciju te na taj način približio našim gostima sve aspekte, kako pozitivne tako i negativne, uspostave i provedbe takvog projekta, kao i moguće barijere na koje se može naići. Tijekom trodnevnih izlaganja gostima su se sa svojim iscrpnim i stručnim predavanjima obratili predstavnici APN-a, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost te Energetskog instituta Hrvoje Požar. Sva predavanja su popraćena i primjerima dobre prakse, kao i obilaskom objekata na kojima su uspješno instalirani sustavi daljinskih očitanja koji se uredno prebacuju u ISGE.

Studijski posjet poslužio je kao odlična prilika za učvršćivanje odnosa i suradnje na budućim projektima energetske učinkovitosti. Svi participanti posjeta izrazili su izrazito zadovoljstvo na organizaciji i strukturi samih predavanja te izrazili želju za daljnjom i uspješnom suradnjom.