Savjeti za održiv dom

Osim savjeta koji su prethodno izneseni prema kategorijama unutar menija GrađaniInformacije i edukativni sadržaji. U nastavku Vam iznosimo dodatne materijale kojima se možete poslužiti kako biste ostvarili energetske uštede i uštede vode u Vašem domu.

Savjeti za postizanje održivog doma podijeljeni su u kategorije:

  1. Grijanje
  2. Hlađenje
  3. Rasvjeta – Praktični savjeti za nabavu rasvjetnih tijelaPraktični savjeti za svakodnevno korištenje rasvjete
  4. Kućanski uređaji
  5. Promet
  6. Ušteda vode
  7. Ušteda energije u građevinamaPrimjena principa pasivne gradnje i Toplinska izolacija
  8. Dodatni edukativni materijali

fire-227291Grijanje

U nastavku su izdvojene neke od mjera za uštedu energije prilikom korištenja sustava grijanja:

 1. Prije sezone grijanja pozovite ovlaštenu osobu da provjeri plinske ili uljne instalacije i plamenik te izmjenjivače topline. Također, jednom godišnje stručna osoba treba provjeriti prohodnost dimnjaka.
 1. Spriječite gubitak topline kroz otvore na prozorima ili vratima koristeći silikon, poliuteransku (pur) pjenu, gumene trake, metlice ili zaštitne gumice. Pri tome je važno voditi računa o gubitku topline ”ispod” vrata i kroz niske otvore.
 1. Nemojte kupovati ni preveliku ni premalenu peć na drva i nemojte pretrpavati ložište. Posavjetujte se s prodavačem prilikom odabira veličine peći za Vaš prostor.
 1. Smanjite temperaturu na termostatima u svim prostorijama u kojima ne boravite redovito.
 1. Izolirajte elemente sustava za grijanje, kako biste smanjili gubitke topline i postavite samoreflektirajuću foliju iza radijatora.
 1. Osigurajte neometan dovod zraka oko kotla. Ne ostavljajte predmete, naročito one zapaljive u blizini kotla.
 1. Kotao s toplom vodom (bojler) ugradite u prostoriji u kojoj se troši voda.
 1. Tijekom zime ne zaklanjajte prozore na južnoj strani i u hladnije prostore po mogućnosti stavite deblje i veće tepihe.
 1. Izolirajte cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore. Cijev koja vodi od kotla do spremnika sa toplom vodom svakako treba biti izolirana, kao i spremnik vode.
 1. Ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem jer to smanjuje njihov toplinski učinak.
 1. Redovito čistite radijatore kako bi osigurali da nečistoće ne sprječavaju prijelaz topline.
 1. Tijekom ljeta u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji s početkom sezone grijanja može smanjiti kapacitet Vašeg sustava. Tako recimo pola radijatora može biti vruće, a pola hladno. Stoga je potrebno redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako bi smo izbacili zrak.
 1. Provjerite sa stručnom osobom je li Vaš kotao prevelik za potrebe grijanja Vaše kuće. Ukoliko imate kotao većeg kapaciteta od potrebnog on će se češće paliti i gasiti što uzrokuje veću potrošnju goriva i veće troškove.

Hlađenje

U nastavku su izdvojene neke od mjera za uštedu energije prilikom korištenja ”split” klima uređaja.

 1. Pri kupnji klima uređaja treba obratiti pažnju na faktor hlađenja i grijanja (označen s COP i EER) koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Što je taj faktor veći, uređaj je energetski efikasniji. Faktor hlađenja ili grijanja nam govori koliko se puta više rashladne ili toplinske energije dobije u odnosu na uloženu.
 2. Vanjsku jedinicu postavite na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja te gdje je osigurana dobra cirkulacija zraka. Što je vanjska jedinica na hladnijem mjestu učinkovitost uređaja će biti veća.
 3. Prilikom rada klima uređaja pokušajte eliminirati bespotrebne toplinske izvore u prostoru (kao što je rasvjeta i ostali kućanski uređaji).
 4. Ne hladite prostorije u kojima ne boravite te zatvorite prozore ako je hlađenje uključeno. Ukoliko morate provjetriti prostoriju, za to vrijeme ugasite klima uređaj.
 5. Prije sezone hlađenja ili grijanja potrebno je očistiti vanjsku i unutarnju jedinicu, kako bi spriječili povećanu potrošnju energije uslijed zaprljanih površina izmjenjivača topline. Klima uređaj treba održavati ovlaštena osoba. Filtre na unutarnjoj jedinici možete čistiti sami i to barem jednom mjesečno kako bi osigurali odgovarajuću kvalitetu zraka.
 6. Uređaji s najvišom efikasnošću koji se danas mogu naći na tržištu su klima uređaji s inverterom, a postižu uštede od 20 do 40% u odnosu na klasične uređaje. Ovi uređaji rade punom snagom do postizanja željene temperature u prostoru, a nakon toga se ne isključuju, već smanjivanjem broja okretaja kompresora prilagođavaju svoj rashladni učinak zadanim uvjetima s ciljem održavanja željene temperature prostora u manjem temperaturnom rasponu. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora čime se povećava udobnost, a nema ni čestog uključivanja i isključivanja uređaja čime su se dodatno opterećivale električne instalacije.
 7. Ljeti provjetravajte Vaš dom tijekom noći, kada je vanjska temperatura niža.

light-bulbs-406939

Rasvjeta


Praktični savjeti za nabavu rasvjetnih tijela

Svjetiljke, rasvjetna tijela i njihove kontrole zajednički čine sustav rasvjete i sve komponente moraju raditi usklađeno. Prilikom kupnje novih sijalica potrebno je uzeti to u obzir i razmatrati sljedeće kriterije u slučaju bilo koje nabave:


Učinkovitost sijalice [lumen/watt]:

 • Usporedbe na temelju snage (broja Watta) nisu mjerodavne i mogu dovesti do krivih zaključaka. Performanse sijalice se mjere u lumenima koji omogućuju izravne usporedbe po pitanju količine svjetlosti. Što je veći broj lumena sijalice, to je veća količina svjetla koju sijalica proizvodi. Iz tog razloga uvijek je potrebno provjeriti vrijednost lumena sijalice kao i omjer lumen/Watta koji odražava učinkovitost sijalice (koliko Watta električne energije je nužno za proizvodnju određene količine svjetlosti (lumena)).

Klasa visoke energetske učinkovitosti:

 • Za sijalice s energetskim oznakama na pakiranju preporuča se provjeriti klasu energetske učinkovitosti. Gdje je to moguće i ovisno o primjeni, preporuča se korištenje sijalice A klase.

Životni vijek i troškovi održavanja

 • Sijalice s dugim vijekom trajanja preporučljive su radi zaštite okoliša i smanjenja troškova održavanja. Životni vijek proizvoda uvijek treba uzimati u obzir prilikom kupnje. Ovo je posebno važno u slučaju sijalica za profesionalne namjene iz razloga što dulji životni vijek obično donosi i viši standard kvalitete. Ovo bi trebalo uzeti u obzir prilikom usporedbe cijena alternativnih rješenja.

Boja svjetlosti (temperatura boje)

 • Dok sijalica sa žarnom niti uvijek daje istu boju svjetla („toplu bijelu”), kompaktne fluorescentne sijalice i LED sijalice nude širi raspon boja (izražene putem broja Kelvina). Te razlike se pokazuju korisnima u određenim primjenama. Odaberite 2700 K ili „toplu bijelu” boju za kućanstvo i više od 4000K ili „hladno bijelu” boju za radno okruženje.

Dodatni kriteriji

Nadalje, dodatni ekološki relevantni kriteriji koje treba uzeti u obzir prilikom nabave sijalica su sljedeći:

 • Manji sadržaj štetnih tvari
 • Elektromagnetska kompatibilnost
 • Ako je potrebno – elektromagnetske prigušnice otporne na velik broj ciklusa uključivanja (više od 20.000 paljenja/gašenja)
 • Niska potrošnja električne energije u stanju mirovanja

Praktični savjeti za svakodnevno korištenje rasvjete

Samom kupovinom energetski učinkovitih sijalica koristi se samo jedna polovica njihovog štednog potencijala. Način korištenja rasvjete na poslu i u svakodnevnom životu od presudne je važnosti i na taj način se možemo doprinijeti značajnim uštedama električne energije.Sljedeći savjeti za uštedu energije mogu biti korisni:


Odsutstvo

 • Ukoliko u sobi ne borave osobe dulje od 5-10 min, svjetlo treba biti isključiti. Naravno, treba koristiti danje svjetlo kad god je to moguće.

Upotreba danjeg svjetla

 • Korištenje dnevnog svjetla je važna mjera energetske učinkovitosti s kojom je moguće ostvariti velike uštede.
 • Korištenje dnevnog svjetla treba uzeti u obzir pri planiraju novih rasvjetnih rješenja.
 • Jedno od jednostavnih rješenja uključuje ugradnju senzora na postojeće rasvjetne instalacije te korištenje svijetlih podloga kako bi se svijetlost pri udaru o njih raspršila i time više osvijetlila unutrašnjost prostorije.

Rasvjeta prostorija

 • U hodnicima, WC-ima ili kuhinjama svjetlo treba isključiti kada ono nije potrebno. Senzori pokreta i uređaji za podešavanje vremena osvjetljenja mogu biti korisni za prostorije ove namjene. Ova tehnologija pogodna je za stubišta, skladišta, garaže itd.
 • U hodnicima i stubištima kojima prolazi manji broj osoba potrošnja električne energije može se smanjiti do 50% ugradnjom detektora pokreta. Dodatna mogućnost je korištenje automatskog osvjetljavanja stubišta.
 • Bojite zidove u svjetlije boje jer tamne upijaju svjetlost.

Redovito čišćenje

 • Svjetiljke i druga rasvjetna tijela moraju se redovito čistiti kako bi bili u mogućnosti pružiti punu razinu svjetlosti. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.
 • Veće iskorištenje dnevne svijetlosti se postiže redovitim čišćenjem prozora, izbjegavanjem postavljanja prevelikog broja biljaka ispred prozora, izbjegavanjem tamnih zavjesa, a u radnim prostorijama i kuhinji postavljanjem stolova tako da maksimalno koriste dnevno svijetlo.

Zamjena

 • Neispravne sijalice treba zamijeniti štednim sijalicama. Ovisno o situaciji i težini zamjene, moguće je zamijeniti jednu sijalicu ili cijeli rasvjetni sustav. Koristite sijalicu manje snage gdje je to moguće.
 • Reducirajte dekorativnu rasvjetu gdje je to moguće jer ona ne doprinosi značajno povećanju osvijetljenosti prostorije, a dodatno troši električnu energiju. Štedna sijalice će vam se isplatiti za manje od godine dana, a u svom životnom vijeku ta sijalica će vam uštedjeti 670 Kn (pri cijeni kWh od 0,87 Kn (plavi tarifni model HEP-a)).
 • Kupujte sijlaice energetskog razreda A! One troše i do 40% manje električne energije u odnosu na one energetskog razreda D.
 • Ugradite fotonaponske kolektore koji proizvode električnu energiju uz pomoć sunca. Kako je rasvjeta potrošač male snage fotonaponski kolektori su idealan izvor električne energije i to naročito u područjima koji nemaju osigurano napajanje iz elektrodistribucijske mreže.

Odlaganje

 • Sijalice sa žarnom niti se odlažu s običnim komunalnim otpadom. Kompaktne fluorescentne sijalice sadrže male količine žive i moraju se sakupljati odvojeno.
 • WEEE direktiva 2002/96/EG – za otpad električne i elektroničke opreme – stupila je na snagu 13. veljače 2003. godine. Glavni cilj ove direktive je sprečavanje električnog i elektroničkog otpada (kao i ponovnu uporabu), materijala i drugih oblika korištenja otpada ove vrste kako bi se smanjila količina otpada i očuvali resursi, osobito putem ponovne uporabe i recikliranja.
 • Od stupanja na snagu odgovarajućih nacionalnih zakona, svi proizvođači i uvoznici elektroničke opreme dužni su prihvatiti povrat svojih proizvoda i poduzeti mjere vezane uz rukovanje, korištenje ili recikliranje.

Navike

 • Ukoliko radite, na primjer, za radnim stolom, koristite stolnu lampu koja će vam dati dovoljno svjetla potrebnog za rad, umjesto da centralnom jačom sijalicom osvjetljavate cijelu prostoriju.

Kućanski uređaji

U nastavku su izdvojene neke od mjera za uštedu energije prilikom korištenja kućanskih uređaja.

Hladnjak i ledenica

Izaberite hladnjak koji odgovara potrebama Vaše obitelji. Imajte u vidu da hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje (što je oko 260 Kn godišnje), bez obzira je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20 kWh (5-10 Kn mjesečno) za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.


Preporučeni kapacitet hladnjaka s obzirom na veličinu obitelji
Obitelj Preporučeni kapacitet
1 osoba 100 – 150 litara
2-4 osobe 200 -280 litara
više od 5 osoba do 300 litara

 1. Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera). Također izbjegavajte izloženosti ovih uređaja sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.
 2. Prilikom postavljanja hladnjaka i ledenica obavezno ostavite dovoljno prostora za prozračivanje između stražnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do pregrijavanja kondenzatora i kompresora koje rezultira povećanjem potrošnje energije.
 3. Ugradbeni hladnjaci u stražnjem dijelu gdje se oslobađa toplina imaju manju cirkulaciju zraka pa će zbog toga i trošiti više električne energije za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku. Stoga izbjegavajte kupnju ugradbenih hladnjaka ako je to moguće.
 4. Povremeno očistite (pažljivo da ne oštetite cijevi) od prašine stražnju stranu hladnjaka gdje se oslobađa toplina, jer zaprljane cijevi otežavaju prijelaz topline što nadalje povećava potrošnju energije.
 5. Prilikom zatvaranja vrata hladnjaka budite sigurni da ste ih dobro zatvorili. Provjerite da li je brtva na vratima čista i da dobro prijanja. Kako biste to provjerili možete staviti komad papira koji ako ne padne pokazuje da su brtve na vratima hladnjaka u dobrom stanju.
 6. Termostat regulirajte na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti za 10-15%.
 7. Zamrznutu hranu bi trebali odleđivati prvo u hladnjaku, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi „besplatno“ drugu hranu u hladnjaku, pa tek onda na sobnoj temperaturi.
 8. Kupujte kućanske uređaje energetskog razreda A! Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.
 9. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a ako podesite temperaturu za 1°C niže možete povećati potrošnju energije i do 5%. Optimalna temperatura hladnjaka iznosi oko 4°C.
 10. Pri kupnji novih hladnjaka tražite one s prirodnim radnim tvarima kao npr. R600a (izobutan) koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i imaju manji utjecaj na efekt staklenika.

Perilica

 1. Danas se na tržištu mogu naći uređaji za pranje od 3-7 kg rublja. Odaberite perilicu rublja koja odgovara Vašim potrebama za pranjem te je koristite sukladno uputama proizvođača. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. U slučaju preopterećenog bubnja rublje se neće kvalitetno oprati.
 2. Uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano. Današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.
 3. Ukoliko možete, izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama, već ga sušite na zraku.
 4. Ako je moguće, perilicu koristite u periodima niže tarife.

Perilica posuđa

 1. Perilicu posuđa koristite samo kad je potpuno napunjena posuđem.
 2. Izbjegavajte program sušenja posuđa u perilici koji dodatno troši energiju.
 3. Uštede ćete ostvariti ako perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto hladnom jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima ili plinskim kotlom.

Pećnica

 1. Pećnicu najčešće ne treba prethodno zagrijavati.
 2. Ne držite uključenu pećnicu dugo otvorenih vrata.
 3. Redovito čistite i održavajte pećnicu, jer na taj način štedite energiju za zagrijavanje.
 4. Za pripremu hrane koristite mikrovalne pećnice i posuđe za kuhanje pod tlakom (“ekspres lonac”,  a neki ga zovu i “pretis lonac”).

Promet

Mjere za postizanje energetskih ušteda u prometu prema 3. Nacionalnom akcijskom planu za razdoblje 2014.-2016. godine:

 1. Trening eko-vožnje
 2. Intermodalni prijevoz tereta
 3. Uspostava novog sustava plaćanja posebne naknade za okoliš za vozila na motorni pogon
 4. Promicanje integriranog prometa
 5. Ograničenje brzine
 6. Financijski poticaji za energetski učinkovita vozila
 7. Pregradnja/kupnja vozila s pogonom na stlačeni prirodni plin(SPP)
 8. Razvoj infrastrukture za alternativna goriva
 9. Inteligentno upravljanje u prometu
 10. Uspostava posebnog poreza na motorna vozila na temelju emisija CO2 prilikom kupnje vozila

Ušteda vode

U nastavku su izdvojene neke od mjera za uštedu vode u kućanstvu.

 1. Umjesto pranja posuđa pod tekućim mlazom vode, koristite perilicu za pranje posuđa. Perete li posuđe ručno, trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.
 2. Ako posuđe perete u sudoperu, napunite ga vodom, a ispirite pod tekućim mlazom.
 3. Obratite pažnju na štedljivo korištenje sredstava za pranje posuđa.
 4. Nastojte uključivati perilicu posuđa kada je puna (ne uključujte je kad je poluprazna).
 5. Zatvarajte vodu dok perete ruke ili zube (na taj način možete uštedjeti i do 5 litara vode po osobi dnevno).
 6. Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50% manje energije i vode. Vrlo visoke uštede postižu se korištenjem posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom, koja se vrlo lako se instalira. Ručica tuša ima posebne unutarnje mlaznice koje daleko bolje raspoređuju vodu unutar mlaza i na taj način štede vodu. Primjerice, ugradnjom ručice tuša s aeracijom uz protjecanje od 7 l/min po jednom korisniku se godišnje uštedi i do 530 kn. S obzirom na to da je cijena ručice oko 400 kn i da je procijenjeni rok trajanja 5 godina, ovakvom mjerom uštedjet ćete ukupno 2 645 Kn tijekom životnog vijeka proizvoda. Godišnja ušteda vode s uporabom posebne ručice tuša s aeracijom i uz skraćenje prosječnog vremena tuširanja s 9 na 7 minuta iznosi cca 41.000 l.
 7. Ugradite aeratore na slavine. Ugradnjom aeratora (perlatora) na sve slavine značajno štedite vodu. Ugrađuje se navrtanjem na navoj slavine. Cijena perlatora je oko 7,3 Kn. Godišnja ušteda vode na jednom umivaoniku s perlatorom (aeratorom) po osobi iznosi od prilike 9 300 l.
 8. Popravite cureće perlatore i glave tuševa jer kroz njih gubite vodu i toplinsku energiju potrebnu za zagrijavanje te vode.
 9. Ugradite regulator tlaka za kućne vodovodne instalacije. Regulacija tlaka važna je za preventivnu zaštitu cjevovoda od pojave puknuća, ali ima učinak i na manju potrošnju vode (od 5 do 15%).
 10. Zamijenite perilicu rublja stariju od 10 godina jer moderne perilice rublja troše od 35-50% manje vode. Najkvalitetnije perilice rublja u smislu energetske učinkovitosti i potrošnje vode imaju slijedeće karakteristike: 8 kg kapacitet, standardna veličina 60×60 cm, AAA klasa učinkovitosti potrošnje energije, potrošnja energije po ciklusu 1,2 kwh, potrošnja vode u ciklusu bez predpranja 43 l, efikasnost potrošnje vode 6,14 l/kg, fuzzy logic (prskalice u bubnju perilice za bolje namakanje rublja). Prosječne specifikacije: AAB ili AAC klasa učinkovitosti potrošnje energije, 6 kg kapacitet punjenja, potrošnja 55 l, efikasnost potrošnje vode 8,8 l/kg.
 11. Ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode ili u postojeći stavite npr. plastičnu bocu od 1,5 ili 2 litre napunjenu vodom – time ćete svakim punjenjem vodokotlića uštedjeti 1,5 odnosno 2 litre pitke vode.
 12. Izolirajte dovodne cijevi tople vode – uštedjet ćete na vremenu i energiji za zagrijavanje.
 13. Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje voda. (Na primjer, ako slavina kaplje brzinom od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara po danu, a godišnji iznose oko 6000 litara.)
 14. Omekšavajte vodu ako je tvrda (time održavate vodne sustave čistima od kamenca, a uređaje koji koriste vodu činite trajnijima i energetski manje rasipnima). Naslaga kamenca od 1 mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10 %.
 15. Koristite kišnicu za zalijevanje vrta ili pranje automobila. (Za svako pranje automobila troši se od prilike 200 litara pitke vode.) Također, odaberite vrtno raslinje koje ne zahtjeva puno vode za održavanje te zalijevajte travnjak samo kada je to potrebno (prošetajte preko svoga travnjaka i ako ne primijetite otiske stopala (cipela) vrijeme je za zalijevanje).
 16. Kemikalije za čišćenje začepljenih odvodnih cijevi posebno su agresivne. Nećete ih morati koristiti ako imate na umu da zahodska školjka nije kanta za otpatke i u nju ne bacate ostatke.
 17. Ako imate individualni vodomjer, redovito ga provjeravajte, zapisujte i analizirajte mjesečnu i tjednu potrošnju vode u svome kućanstvu.

Ušteda energije u građevinama


Primjena principa pasivne gradnje

Kako bismo osigurali da kuća ima minimalne toplinske gubitke tj. da postigne niskoenergetski ili pasivni standard potrebno je adekvatno izolirati zidove, krov i podrum te ugraditi prozore i vrata sa što manjim koeficijentom prolaza topline.


 1. U zimskom periodu sunčevu energiju pored grijanja koristimo i za prirodnu rasvjetu.
 2. Zimski vrt na južnoj strani kuće pomaže pri iskorištavanju sunčeve energije.
 3. Toplina akumulirana u zidovima tijekom dana zrači u prostor tijekom noći.
 4. Vegetacija posađena na sjevernoj strani kuće osigurava zaklon od hladnih sjevernih vjetrova.
 5. Fasada treba biti svjetlijih boja s reflektirajućom površinom. U ljetnom periodu lišće na drveću ili sjenila blokiraju sunčevo zračenje.
 6. Ventilirajte kuću tijekom noći kad je vanjska temperatura niža. Vanjska strujanja zraka pomažu pri hlađenju kuće i dovodu svježeg zraka. Za višekatnice se može koristiti efekt uzgona zbog činjenice da se topli zrak uzdiže, a hladni zrak pada.
 7. Koristite rolete ili sjenila na prozorima. U zimskom periodu rolete i zavjese treba koristiti u noćnom periodu kako bi spriječili gubitke topline iz kuće. Neke rolete mogu smanjiti gubitke topline i za 10%.
 8. Projektirajte kuće tako da je većina dnevnih prostora locirana na jednoj strani kuće, pri čemu su prozori u tim prostorijama najveći.
 9. Strana kuće koja ima najviše staklenih površina trebala bi biti orijentirana prema jugu kako bi maksimalno iskoristili sunčevo zračenje, dok na sjevernoj strani prozori trebaju biti manji kako bi spriječili toplinske gubitke. Na sjevernoj strani kuće treba smjestiti kuhinje, hodnike, spavaće sobe, kupaone i ostave.
 10. Kako bi spriječili upad sunčevog zračenja u ljetnom periodu, a s druge strane omogućili sunčevom zračenju upad u zimskom periodu, nadstrešnicu na južnoj strani zgrade bi trebali projektirati u ovisnosti o geografskoj širini na kojoj se kuća nalazi. Tako bi kutevi α i β trebali približno biti:
 • Zagreb i Rijeka: α = 270 i β= 640
 • Split: α = 250 i β= 620
 • Dubrovnik: α = 240 i β= 610

Toplinska izolacija


Izolacija cijele kuće
 1. Ukoliko neizoliranu kuću u Zagrebu površine 143 m2 čiji su godišnji troškovi za grijanje oko 17.500 Kn za lož ulje ili 7.600 Kn za plin izoliramo s 10 cm izolacije na zidovima, 20 cm u krovištu i 8 cm prema negrijanom podrumu godišnje možemo uštedjeti oko 70% potrebne energije za grijanje, a investicija od oko 60.000 Kn će nam se vratiti za 4,6 godina u slučaju lož ulja kao energenta ili za 10,7 godina u slučaju da koristimo plin.
 2. Investicija obuhvaća građevinski materijal, građevinske radove, krovište, limariju i vanjsku stolariju. Za izolirani objekt investicija iznosi 537.211 Kn, dok za neizolirani objekt ona iznosi 488.485 Kn. Razlika u gradnji iznosi 48.726 Kn (cijene su izražene sa PDV-om).

Izolacija vanjskog zida
 1. Izolacijom vanjskih zidova kuće površine 143 m2 s 10 cm izolacijskog materijala u Zagrebu i 6 cm u Splitu uz investicije od 44.000 Kn (Zg) i 39.000 Kn (St), godišnje možete uštedjeti 34% energije za grijanje u Zagrebu odnosno 21% energije u Splitu.
 2. Godišnje troškove za grijanje u Zagrebu možete smanjiti za 5.950 Kn ukoliko koristite lož ulje ili 2.588 Kn ukoliko koristite plin, dok u Splitu godišnje troškove za grijanje možete smanjiti za 2.530 Kn ukoliko koristite lož ulje ili 2.260 Kn ukoliko koristite električnu energiju za zagrijavanje prostora.

Izolacija krova
 1. Iako toplinski gubici kroz krov imaju svega 10-20% udjela u ukupnim toplinskim gubicima u kući, krov ima posebno važnu ulogu u kvaliteti i standardu stanovanja. Preporučljiva debljina toplinske izolacije na kosom Inteligentni sustavi za upravljanje energetskom potrošnjom građevine krovu je od 16 do 20 cm. Izolaciju treba postaviti u dva sloja – jedan sloj između rogova, a drugi sloj ispod rogova kako bi se spriječili toplinski mostovi.
 2. Naknadna toplinska izolacija krova je jednostavna i ekonomski vrlo isplativa jer je povratno razdoblje investicije od jedne do pet godina. Izolacijom potkrovlja kuće površine 143 m2 sa 20 cm izolacijskog materijala u Zagrebu i 15 cm u Splitu uz investicije od 11.400 Kn (Zg) i 9.500 Kn (St), godišnje možete uštedjeti 40% energije za grijanje.
 3. Godišnje troškove za grijanje u Zagrebu možete smanjiti za 6.990 Kn ukoliko koristite lož ulje ili 3.041 Kn ukoliko koristite plin, dok u Splitu godišnje troškove za grijanje možete smanjiti za 4.828 Kn ukoliko koristite lož ulje ili 4.317 Kn ukoliko koristite električnu energiju za zagrijavanje prostora.

Zamijenite prozore koji propuštaju toplinu
 1. Prozore treba ugraditi u dijelu toplinske izolacije vanjskog zida. Na taj način se izbjegavaju toplinski mostovi.
 2. Energetski efikasni prozori će pored smanjenja troškova za grijanje pridonijeti i povećanju ugodnosti u prostoru. Novi prozori imaju 2-3 puta manje toplinske gubitke od starih prozora. Karakteristike prozora koje bi trebali kupiti su:
 3. Dvostruko ili trostruko ostakljenje sa zračnim prostorom od najmanje 16 mm. Umjesto zraka kao izolatora, prostor između stakala može biti ispunjen inertnim plinom argonom čime se povećava efikasnost prozora.
 4. Low-e premaz na unutarnjoj strani unutarnjeg stakla koji sprječava gubitak topline reflektirajući je natrag u prostor
 5. Toplinski gubici se događaju kako kroz staklo, tako i kroz okvir prozora.
 6. Okvir može biti PVC, ali s čeličnim ojačanjem, aluminijski, ali s prekinutim toplinskim mostovima, drveni ili kao kombinacija drvo-aluminij. Ukupni koeficijent prolaza topline bi prema novom propisu trebao biti U<1,8 W/m2K. Ovi su prozori u odnosu na prozore s običnim IZO staklo skuplji 20%, ali su im toplinski gubici za 50% manji. Cijena PVC stolarije kreće se od 1.800 – 2.000 Kn/m2, dok je cijena za prozore drvo-aluminij 2.500 -3.000 Kn/m2.
 7. Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline, stoga ih je potrebno izolirati toplinskom izolacijom.
 8. Prozori ili vrata koji slabo brtve glavni su uzrok gubitaka topline. Ukoliko niste u mogućnosti kupiti nove prozore, lijepljenjem izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata sprječavate strujanje hladnog zraka u prostoriju i time toplinske gubitke. Cijena ove trake je od prilike 4 Kn/m, ovisno o proizvođaču.
 9. Provjerite postoje li pukotine između prozora i zida kroz koje prolazi zrak i gubi se toplina iz kuće. Pukotine zatvorite odgovarajućim materijalima, kao na primjer PU pjena (tzv. pur pjena). Investicijom od 40 Kn godišnje možete uštedjeti i do 400 Kn na grijanju.

Izoliranje toplinskih mostova

Toplinski mostovi su manja područja u ovojnici zgrade kroz koje je toplinski tok povećan radi promjene materijala, debljine ili geometrije građevnog dijela (npr. spojevi konstrukcija, prodori stropnih ploča i rubne obrade). Najbolji način izbjegavanja toplinskih mostova je postavljanje toplinske izolacije s vanjske strane cijele ovojnice objekta bez prekida te dobro brtvljenje reški i spojeva.


Edukativni materijali


Povratak na – Informacije i edukativni materijali – Građani


Informacije i edukativni materijali – Komercijalni sektor


Informacije i edukativni materijali – Javni sektor