Pružatelji energetskih usluga – ESCO tvrtke

Tvrtka za pružanje energetskih usluga (eng. ESCO – Energy service company) u svojem poslovnom opsegu nudi širok pojas sveobuhvatnih energetskih rješenja koja uključuju izradu i implementaciju projekata uštede energije, pohrane energije, proizvodnje i dobave energije te upravljanje rizicima energetskih projekata.

Posebnost ovih projekata je ta da se financiraju iz ostvarenih ušteda. Najčešće je potrebno vremensko razdoblje od pet do petnaest godina kako bi se zatvorio ciklus financiranja (ovisno o klijentu i projektu), a ostvarene uštede sadržane su u smanjenju troškova za energente i održavanje.

Pružatelji energetskih usluga posluju u privatnom i javnom sektoru, odnosno u području zgradarstva (škole, vrtići, uredi, sveučilišta, bolnice, hoteli i dr.), javne rasvjete, industrije i sustava opskrbe energijom (područno grijanje, kogeneracija).


Popis pružatelja energetskih usluga u Hrvatskoj

HEP ESCO d.o.o. je tvrtka u vlasništvu HEP grupe koja razvija, provodi i financira projekte energetske učinkovitosti na tržišnom utemeljenju. Kratica ESCO, Energy Service Companyu svijetu je prepoznatljivi naziv za tvrtke koje pružaju cjelovite energetske usluge. Usluge obuhvaćaju razvoj, izvedbu i financiranje projekata na način da se povrat investicije ostvaruje kroz uštede u troškovima za energente i održavanje.

Rudan d.o.o. među vodećim je tvrtkama u provedbi kompletnih rješenja energetske učinkovitosti te optimizacije potrošnje vode. Prvi ESCO projekt uštede vode u RH tvrtka je provela 2000. godine, a 2015. godine, provela je, tada najveći, projekt kompletne energetske obnove na lokaciji Križine KBC-a Split.
Sa preko 20 godina iskustva u energetskoj učinkovitosti, tvrtka Rudan uspješno provodi projekte sa klijentima koji posluju u svim granama industrije i uslužnim djelatnostima. Stručni timovi sastavljeni su od inženjera, terenskih specijalista i ostalih profesionalaca. Djeluju na području cijele Hrvatske, sa sjedištem u Žminju i uredima u Zagrebu, Rijeci i Splitu.
Glavne djelatnosti tvrtke Rudan su: kompletna energetska obnova, ušteda vode prema ESCO modelu, sustavi za nadzor potrošnje energije i vode, savjetovanje i izrada projekata optimizacije potrošnje energije i vode, projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, strojarsko održavanje objekata, istraživanje i sanacije gubitaka u vodovodnoj mreži kao i druga rješenja u području energetike.
Tvrtka posjeduje međunarodne certifikate ISO 9001 – Sustav upravljanja kvalitetom i ISO 50001 – Sustav upravljanja energijom te se razvija u skladu s najnovijim tržišnim trendovima i zakonskim regulativama.
2012. godine tvrtka je izgradila prvu pasivnu poslovnu zgradu u RH čime se koristi prvo „zeleno“ korporativno sjedište neke hrvatske tvrtke.

REFLEX d.o.o. je suvremena regionalna tvrtka, za oplemenjivanje i preradu stakla u pločama, te izradu aluminijske ostakljenje bravarije i ventiliranih fasada. Već preko tri desetljeća razvija i usavršava ponudu staklarskih proizvoda i usluga.

Ponuda obuhvaća sve vrste izolacijskih stakala, kaljenih stakala i lijepljenih stakala kojima mogu ostvariti gotovo svaku zamisao, obogaćujući prostore za boravak i radne prostore s novim aspektima svjetla.

Neki značajnijih objekata izvedenih u Hrvatskoj i Sloveniji:

 • SITULA ob Vilharjevi, Ljubljana, dupla element fasada, 3.500 m²,
 • Zagrebtower, Zagreb, element fasada, 7.000 m²,
 • Masarykova, Ljubljana, element fasada, 5.800 m²,
 • Hotel Osijek, Osijek, element fasada, 3.000 m²,
 • Mall of Split, Split,
 • Westgate, toranj A, Split,
 • Centar Bundek, Novi Zagreb,
 • Trgovački centar ZTC, Rijeka,
 • City Center ONE, Zagreb, Split
 • Shopping Center Zagreb – Westgate, Zaprešić

Cras d.o.o. izvodi energetski učinkovite objekte, od idejnog rješenja do primopredaje objekta i održavanja sustava, za investitore i krajnje korisnike.

Djeluje na području inženjeringa, projektiranja i implementacije HVAC sustava, sistema automatike za praćenje i regulaciju potrošnje energije te potpune automatizacije CNUS-a s ciljem postizanja energetske učinkovitosti objekata, od stambenih i komercijalnih  zgrada do industrijskih postrojenja i hala.

Izvodimi radove grijanja, hlađenja i ventilacije, elektroinstalacija i automatike, pružamo servis i održavanje postojećih sustava.

Maksimalnim iskorištenjem uložene i otpadne energije ostvarujemo uštedu energenata i do 70%  čime se ispunjavaju očekivanja naših klijenata u potpunosti.

JEDINSTVO KRAPINA d.o.o. privatno poduzeće osnovano 1952. godine uspješno posluje više od 60 godina.

Proizvodni program:

 • Modularni objekti za škole, dječje vrtiće, urede, restorane, kampove
 • Stambeni kontejneri i kontejnerski objekti za spavaonice, sanitarne prostore, garderobe
 • Tehnički kontejneri; za smještaj telekomunikacijske, mjerne, elektroopreme
 • Sve objekte i pojedinačne kontejnere proizvodimo, osim u standardnoj izvedbi, prema zahtjevu i specifikaciji naručitelja. Veliki dio proizvodnje izvozimo u Austriju, Njemačku, Norvešku, Švedsku i druge zemlje. Proizvod prilagođavamo zahtjevima i kvaliteti koja se traži na različitim tržištima.
  Osim modularnih objekata i kontejnera proizvodni program obuhvaća:
 • Industrijske montažne hale
 • Cestarinske i granične prijelaze
 • Zidove za zaštitu od buke
 • Benzinske postaje i građevinarstvo

U vlastitim proizvodnim pogonima raspolažemo potrebnom opremom i mehanizacijom te imamo kvalificirane i stručne zaposlenike.

Ako Vaše poduzeće posluje kao pružatelj energetske usluge definirane temeljem Uredbe o ugovaranju i provedbi energetske usluge i Zakonom o energetskoj učinkovitosti (»Narodne novine«, broj 127/2014) te ukoliko su energetske uštede postignute kao posljedica proejkata Vašeg poduzeća evidentirane unutar SMIV sustava, pozivamo Vas da popunjavanjem ankete iznesete osnovne podatke o poduzeću kako bi oni bili dostupni svim posjetiocima Nacionalnog web portala energetske učinkovitosti.


Upitnik za prijavu na Popis pružatelja energetske usluge

 • Pružatelji energetske usluge su obavezni unositi ostvarene ušteda energije u SMIV (Sustav za mjerenje, praćenje i verifikaciju ušteda energije) temeljem Zakona o energetskoj učinkovitosti, kako bi se kategorizirali kao pružatelji energetske usluge.
 • Accepted file types: pdf, jpg, png.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Glavne institucije zadužene za donošenje i provođenje energetske politike u Hrvatskoj


Institucije i organizacije unutar raznih područja energetske učinkovitosti


Regionalne energetske agencije


Energetske zadruge