Rasvjeta i kućanski uređaji

Rasvjeta zauzima oko 14% ukupne potrošnje električne energije u Europi, što ukazuje na njen znatan utjecaj na okoliš i troškove energije. Implementiranjem učinkovite rasvjete mogu se postići veća smanjenja troškova i uštede energije.

Rasvjeta

Smjernice za učinkovitu rasvjetu europskog programa Buy Smart + ističu kako su primjeri pokazali da se ulaganjem u sustave energetski učinkovite rasvjete između 30 i 50% električne energije može uštedjeti i produžiti životni vijek do 15 puta.

”Buy Smart +” je program Europske unije usmjeren na ”zelenu javnu nabavu”, međutim, većina savjeta može poslužiti i za svakodnevnu uporabu u domaćinstvima.

Za većinu proizvoda utjecaj na okoliš se javlja tijekom faze korištenje resursa, proizvodnje, prijevoza i odlaganje, no sijalice imaju najveći utjecaj na okoliš tijekom njihove faze korištenja – i do 90% ovisno o vrsti sijalice. Zbog toga je važno prilikom zamjene ili ugradnje novih sustava ili sijalica uzeti u obzir energetski učinkovite vrste sijalica. Nabavu sijalica treba temeljiti na postizanju ergonomskih, ekoloških i ekonomski optimalnih uvjeta osvjetljenja radnog mjesta.

Nova sijalica se može smatrati učinkovitom ukoliko postiže isti učinak uz manju potrošnju energije.


Optimiziranje rasvjetnog sustava


Za postizanje energetski učinkovite rasvjete, važno je postići optimizirani sustav rasvjete.

Kontrola razine dnevnog svjetla u kombinaciji s detektorima prisutnosti smanjuje troškove energije i do 75% u odnosu na konvencionalne sustave rasvjete bez regulacije.

Više informacija dostupno je ovdje.


Energetski učinkovite sijalice


Proizvodnja sijalica sa žarnom niti postupno je ugašena odlukom Europske unije u razdoblju od 2009. do 2012. godine. Procijenjena ušteda zamjenom žarulja sa žarnom niti u Europi do 2016. iznosi oko 40 TWh (ekvivalent potrošnje električne energije 11 milijuna kućanstava), uz smanjenje emisije CO2 za 15 mil. tona godišnje.

U usporedbi s konvencionalnim sijalicama, nove vrste su učinkovitije i uključuju: LED sijalice, kompaktne fluorescentne sijalice (CFL) i poboljšane sijalice sa žarnom niti.

Poboljšane sijalice sa žarnom niti i halogenom tehnologijom ostvaruju uštede u korištenju energije od 20 do 45% za proizvodnju iste svjetlosti u usporedbi s najboljim konvencionalnim sijalicama sa žarnom niti, dok CFL koriste između 65 i 80% manje energije od klasičnih sijalica sa žarnom niti.

Više informacija dostupno je ovdje.


Informacije: ukidanje sijalica sa žarnom niti


Kako čitati i razumjeti oznake na proizvodima prilikom kupnje rasvjetnih tijela?


Savjeti za uštedu energije prilikom korištenja rasvjetnih tijela


Praktični savjeti za nabavu rasvjetnih tijela


Praktični savjeti za svakodnevno korištenje rasvjete


Kućanski uređaji


Savjeti za energetske uštede prilikom korištenja kućanskih uređaja


Hladnjaci i ledenice rade tako da prenose toplinu iz njihovih unutrašnjosti u okolinu (tj. prostoriju u kojoj je uređaj smješten). Toplina se prenosi s izmjenjivača topline sa stražnje strane hladnjaka na zrak koji cirkulira oko njega. Kako su hladnjaci nezaobilazni uređaj svakog suvremenog doma, a upaljeni su 24 sata tijekom 365 dana godišnje oni troše približno 15% električne energije u kućanstvima te zbog toga imaju znatan utjecaj na račun za električnu energiju. U Hrvatskoj hladnjak posjeduje 93,3 % kućanstava.

Suvremeni način života nezamisliv je bez perilice za rublje koja spada u najčešće korištene kućanske uređaje, a sudjeluje u jednoj desetini potrošnje električne energije u kućanstvu. U Hrvatskoj perilicu rublja koristi 87,4 % kućanstava.

Pranjem posuđa u perilici trošimo do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Suvremene perilice posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije. Najnaprednije perilice troše samo 14 l vode što predstavlja 80% uštede vode u odnosu na ručno pranje suđa. Današnje perilice posuđa su 70 puta tiše nego one proizvedene prije 30 godina.

Kućanski uređaji sudjeluju s više od 20 % u ukupnoj potrošnji energije u kućanstvu!

Mali kućanski uređaji mogu trošiti dosta energije. Većina njih se koristi u kuhinji od ranog jutra, pa do kasne večeri. Kako bi uštedjeli energiju koristite ove uređaje pametno i pobrinite se da ih redovito čistite i održavate.

Određene količine energije mogu se uštedjeti i prilikom kuhanja. Primjerice, kuhajući s poklopcem možete uštedjeti i do 20% energije za kuhanje. Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice jer štedi energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50% i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja.

Potrošnja energije za korištenje računala je vrlo visoka u modernom društvu. Zbog toga je potrebno usvojiti naviku gašenja računala onda kada se njime ne koristimo. Paljenje i gašenje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računalo. U principu gašenjem računala i monitora kad ste završili s korištenjem produžujete životni vijek komponenti i štedite energiju. Uvijek gasite računalo kad ga ne koristite. Ukoliko ipak morate ostaviti računalo dok ne radite, ugasite monitor jer on troši više od pola energije cijelog sustava. Isto vrijedi i za tv prijenosnike, dvd uređaje i razne konzole za igranje.

Ukoliko ostavite monitor upaljen cijelu noć potrošit ćete energije koliko je dostatno za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici.


Grijanje i hlađenje


Promet


Ušteda vode


Ušteda energije u građevinama


Savjeti za održiv dom


Povratak na – Informacije i edukativni sadržaj