Informacije i edukativni sadržaj

Većina subjekata u komercijalnom sektoru (mali, srednji i veliki poduzetnici, velike korporacije, industrija, uslužne grane..) generira velike utroške energije i zbog toga se okreće sve popularnijem održivom menadžmentu.

Dovoljno je započeti put prema održivosti jednostavnim principima uštede energije kako biste u kratkom roku generirali određene uštede i potaknuli promjene navika Vaših zaposlenika.

Održiv menadžment donosi benefite Vašoj tvrtki vidljive u mjesečnim uštedama na energetskim troškovima, ali postiže i puno više od toga. On osigurava zdraviju radno okolinu za Vaše zaposlenike, generira velike uštede energije za cijelu zajednicu i time omogućuje Vašoj tvrtki da posluje odgovorno prema zajednici i okolišu te, između ostalog, doprinosi marketinškoj vrijednosti Vaše tvrtke koja će se moći etablirati na tržištu kao ”održiva tvrtka”.

Tipični uredi godišnje generiraju trošak energije u vrijednosti od oko 170 kn po svakom m2 radnog prostora i rezultiraju emisijama stakleničkih plinova čak i do 500 kg za svaki m2.


Kako bi se postigle uštede, važno je osvijestiti gdje se točno generiraju troškovi, na što se sve točno troši energija i koje troškove tvrtka direktno proizvodi te za koje indirektno plaća kroz troškove dostave energije ili održavanja.


Koraci za postizanje ušteda energije u uredu


Kako bismo Vam pomogli u provođenju jednostavnih koraka za postizanje energetskih ušteda iznosimo odabrane smjernice Ureda za okoliš i baštinu Australije iznesenih u dokumentu Energy management guide for tenants.

Korištenje računala i energija utrošena na rasvjetu odgovorni su za najveći dio potrošnje energije u uredima. Kako bi se postigle značajne uštede u tim područjima, dovoljno je samo promijeniti način korištenja ovih uređaja i osigurati kvalitetniju (štednu) opremu.

Okvirna energetska potrošnja tipičnih poslovnih objekata

Rasvjeta

30-65%

Računala

20 – 45%

Dodatna računalna oprema kao printeri, skeneri itd.

5 – 20 %

Oprema u kuhinji

5-10%

Izvor: Office of Environment and Heritage (OEH), Australia, Energy Management Guide for Tenants, 2012


Edukativni materijali i publikacije


Koraci za postizanje ušteda energije u uredu


Jednostavna politika provođenja energetskih ušteda


Poslovni slučaj za upravljanje energijom


Kontrolna lista energetskih ušteda


Povratak na – Komercijalni sektor