Priopćenje Europske komisije

Jučer je Europska komisija usvojila paket mjera ”Clean Energy for All Europeans”, koji uključuje niz prijedloga vezanih uz energetsku učinkovitost. Priopćenje Europske komisije donosimo u nastavku.

Cilj energetske učinkovitosti od 30%, energetski učinkovite zgrade, pojašnjeni okvir za ekološki dizajn i njegove mjere, pametnije financije kako bi se pomoglo Europi da raste  istodobno ispunjavajući svoje klimatske ciljeve.

Što će se dogoditi danas?

Globalni prijelaz na čistu energiju započeo je i nepovratan. Europska unija ne samo da mu se želi prilagoditi već ga želi voditi. Želimo postići naše ambiciozne klimatske i energetske ciljeve istovremeno održavajući konkurentno gospodarstvo u Europi koje treba osigurati radna mjesta i rast i za naše buduće građane.

Da bismo bili sigurni da su europski potrošači i poduzeća potpuno opremljeni za taj prijelaz, Komisija je pokrenula nove i inovativne mjera energetske učinkovitosti. Ove mjere usredotočene su na:

  1. Postavljanje okvira za poboljšanje energetske učinkovitosti u cjelini;
  2. Poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradama;
  3. Poboljšanje energetske učinkovitosti proizvoda (ekološki dizajn) i informiranje potrošača (energetska naljepnica);
  4. Financiranje za energetsku učinkovitost s pametnim financijama za prijedlog pametnih zgrada.

Kao sveobuhvatni element Komisija predlaže obvezujući sveukupni EU-cilj od 30% energetske učinkovitosti do 2030. godine, ističući predanost EU da postavi energetsku učinkovitost na prvo mjesto.

Cijelo priopćenje za javnost dostupno je na: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-3986_en.htm

Izvor: Europska komisija