Potpisivanje ugovora za energetsku obnovu Opće bolnice u Varaždinu

U utorak, 14. lipnja 2016. ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević nazočit će potpisivanju ugovora za energetsku obnovu Opće bolnice u Varaždinu. Potpisivanje će biti upriličeno u 9.30 sati u sjedištu Bolnice, Ivana Meštrovića bb.

Ugovorom je predviđena energetska obnova sedam građevina; zgrada interne, neurologije, kirurgije, laboratorija, praonice, računovodstva i kuhinje. Vrijednost radova iznosi 66,8 milijuna kuna. Sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznose 20 milijuna kuna, dok će se ostatak sredstava osigurati  iz ušteda energije u sljedećih 14 godina, koliko i ugovor traje.

Na svim će se zgradama zamijeniti stolarija, izraditi Fasade ETIC sustava, zamijenit će se pokrov na Neurologiji, promijeniti kotlovnica u zgradama Kirurgije  i Interne, ugradit će se dizalice topline, izolirat će se tavana i zamijeniti sva rasvjetnih tijela, LED rasvjetnim tijelima itd. Godišnje će se uštedjeti 3, 4 milijuna kuna odnosno 8.650.000,00 Kwh energije.

Radove će izvesti pružatelj energetske obnove Prvo Plinarsko Društvo, Kardinala Alojzija Stepinca 27 iz Vukovara.

Sukladno Direktivi 2012/27/EU države članice dužne su svake godine obnoviti 3% ukupne površine grijanih i/ili hlađenih zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti. Ugovoreno je ili u fazi ugovaranja 20 projekata za ukupno 90 zgrada, 280.000,00 m2 korisne površine. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 600 milijuna kuna a projektirana ušteda energije iznosi preko 50 % isporučene energije.