Potpisano 7 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu škola

U srijedu 13. srpnja 2016. ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević potpisao je sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu škola u Dugom Selu, Virju, Šenkovcu, Županji, Jakšiću i Požegi.

Projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije predviđene su uštede energije i smanjenje emisija CO2 od 20% do 80%, i to kroz provođenje mjera za povećanje toplinske zaštite ovojnice, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uvođenjem obnovljivih izvora energije. Uz navedene ciljeve provođenjem energetske obnove osigurat će se ugodniji prostori za boravak i rad, produžiti vijek trajanja građevina te osigurati posao građevinskom sektoru.

Od sedam danas potpisanih ugovora četiri se odnose na izradu projektne dokumentacije a tri na izvođenje radova energetske obnove. Bespovratna sredstva u 100% iznosu za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu dodijeljena su korisnicima tj. prijaviteljima projekata Gradu Dugom Selu za Glazbenu školu, Koprivničko-križevačkoj županiji za osnovnu školu Franje Viktora Šignjara iz Virja, Općini Šenkovec za osnovu školu Petar Zrinski iz Šenkovca te Gimnaziji u Županji za Obrtničko industrijsku i tehničku školu. Trima ugovorima dodjeljuju se bespovratna sredstva u visini od 70 do 90%  za radove energetske obnove škola na području Požeško-slavonske županije; i to za energetsku obnovu područnih škole Cerovac i Tekić u općini Jakšić te Područne škole Vidovci u gradu Požegi. Požeško-slavonska županija vrlo je aktivna u programima energetske obnove odgojno obrazovnih ustanova, tako su radovi započeti na energetskoj obnovi područne škole u Treštanovcima u općini Jakšić u ožujku ove godine ovih dana privedeni kraju.

Ugovori se provode u okviru Pilot projekta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojim su osigurana bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od gotovo 2 milijuna kuna (1.896.949,97 kuna).

Ministarstvo je u veljači ove godine započelo s izradom Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2016. do 2020. koji je upravo završen a za provođenje kojega su osigurana sredstva iz europskih fondova u iznosu od 211 milijuna eura. I ovom prigodom pozivamo lokalnu i regionalnu samouprave te sve druge vlasnike zgrada javnog sektora da se pripremaju za nove natječaje koje će Ministarstvo uskoro raspisati.