U Zagrebu održana druga MIEE radionica

Druga radionica Mreže industrijske energetske efikasnosti – MIEE održana je u Zagrebu, 12. srpnja 2016., u svrhu pokretanja aktivnosti vezanih uz MIEE, upoznavanja s funkcioniranjem sastavnica MIEE te uključivanja potencijalnih suradnika. Na radionici je također predstavljen popis ESCO tvrtki te zakonske obaveze poslovnih subjekata vezane uz Sustav za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije – SMIV prema Zakonu o energetskoj učinkovitosti (NN 127/14).

IMAG0007

Predstavnik CEI-ja, g. Dean Smolar, je održao uvodnu prezentaciju u kojoj je opisano djelovanje Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost (NKT) te su kao uvod predstavljene osnovne informacije o Mreži industrijske energetske efikasnosti (MIEE).

Ambicija Mreže – MIEE – je uspostaviti trajnu strukturu koja efektivno povezuje industrijske energetske potrošače, stručnjake, nadležne institucije i druge subjekte iz područja energetike u zajedničkom cilju. Taj je cilj sustavan i sveobuhvatan pristup povećanju energetske učinkovitosti, kakav do sada nije poduziman u hrvatskim uvjetima.

Predstavnik Ministarstva gospodarstva, g. Marko Markić, održao je prezentaciju pod nazivom Pravni okvir za stvaranje mreže industrijske efikasnosti u kojoj je predstavljen regulatorni okvir za energetsku učinkovitost u RH.

Predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar, g. Vedran Krstulović, održao je prezentaciju u kojoj su predstavljene aktivnosti MIEE s naglaskom na formiranje Pool-a stručnjaka.

Prve aktivnosti MIEE se odnose na uključivanje subjekata u mrežu te oformljenje Pool-a stručnjaka. Potonja grupacija, Pool, nastoji okupiti široki krug institucionalnih i individualnih energetskih stručnjaka koji mogu pružiti znanje i usluge zainteresiranima za poboljšanje stanja vlastite energetike. Pretpostavljeno je uključivanje stručnjaka iz krugova projektanata, analitičara, zastupnika energetske opreme, pružatelja usluga, znanstveno-akademskih krugova, održavatelja i ispitivača, vršitelja energetskih pregleda i drugih relevantnih stručnjaka.

Predstavnica CEI-ja,gđa. Nina Suman, je održala prezentaciju u kojoj je predstavljen popis ESCO tvrtki i obaveze poslovnih subjekata vezane uz Sustav za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije – SMIV prema Zakonu o energetskoj učinkovitosti (NN 127/14).

Predstavnik tvrtke HEP ESCO d.o.o., g. Tomislav Stašić, i predstavnici tvrtke Energy Plus d.o.o., gđa. Nikolina Dušak i g. Mario Kos, predstavili su poslovanje svojih tvrtki kao primjere dobre prakse energetske učinkovitosti.

Sljedeća radionica održat će se u Osijeku, točan datum održavanja bit će naknadno objavljen.