Održana prva MIEE radionica u Splitu

Prva radionica Mreže industrijske energetske efikasnosti – MIEE održana je u Splitu, 05. srpnja 2016., u svrhu pokretanja aktivnosti vezanih uz MIEE, upoznavanja s funkcioniranjem sastavnica MIEE te uključivanja potencijalnih suradnika. Na radionici je također predstavljen popis ESCO tvrtki te zakonske obaveze poslovnih subjekata vezane uz Sustav za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije – SMIV prema Zakonu o energetskoj učinkovitosti (NN 127/14).

IMAG1081Predstavnik CEI-ja, g. Ivan Getaldić, je održao uvodnu prezentaciju u kojoj je opisano djelovanje Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost (NKT) te su kao uvod predstavljene osnovne informacije o Mreži industrijske energetske efikasnosti (MIEE).

Ambicija Mreže – MIEE – je uspostaviti trajnu strukturu koja efektivno povezuje industrijske energetske potrošače, stručnjake, nadležne institucije i druge subjekte iz područja energetike u zajedničkom cilju. Taj je cilj sustavan i sveobuhvatan pristup povećanju energetske učinkovitosti, kakav do sada nije poduziman u hrvatskim uvjetima.

Predstavnik Ministarstva gospodarstva, g. Marko Markić, održao je prezentaciju pod nazivom Pravni okvir za stvaranje mreže industrijske efikasnosti u kojoj je predstavljen regulatorni okvir za energetsku učinkovitost u RH.

Predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar, g. Vedran Krstulović, održao je prezentaciju u kojoj su predstavljene aktivnosti MIEE s naglaskom na formiranje Pool-a stručnjaka.

IMAG1084

Prve aktivnosti MIEE se odnose na uključivanje subjekata u mrežu te oformljenje Pool-a stručnjaka. Potonja grupacija, Pool, nastoji okupiti široki krug institucionalnih i individualnih energetskih stručnjaka koji mogu pružiti znanje i usluge zainteresiranima za poboljšanje stanja vlastite energetike. Pretpostavljeno je uključivanje stručnjaka iz krugova projektanata, analitičara, zastupnika energetske opreme, pružatelja usluga, znanstveno-akademskih krugova, održavatelja i ispitivača, vršitelja energetskih pregleda i drugih relevantnih stručnjaka.

Predstavnik CEI-ja, g. Josip Kobešćak, je održao prezentaciju u kojoj je predstavljen popis ESCO tvrtki i obaveze poslovnih subjekata vezane uz Sustav za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije – SMIV prema Zakonu o energetskoj učinkovitosti (NN 127/14).

Predstavnica tvrtke HEP ESCO d.o.o., gđa. Vlasta Zanki, i predstavnik tvrtke Energy Plus d.o.o., g. Krunoslav Lisjak, predstavili su poslovanje svojih tvrtki kao primjere dobre prakse energetske učinkovitosti.

Sljedeća radionica održat će se u Zagrebu, 12. srpnja 2016. godine, u prostorijama HGK (Draškovićeva 45). Radionica je namijenjena stručnjacima iz područja energetske učinkovitosti, ESCO tvrtkama i energetskim certifikatorima (modul 2). Sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje, ali je potrebna prijava dolaska na e-mail: ivan.getaldic@cei.hr.

Radionica predviđena za održavanje u Osijeku, 07. srpnja 2016., je odgođena i točan datum održavanja bit će naknadno objavljen.