U Labinu održana konferencija o energetskoj učinkovitosti u zgradama kulturne baštine

IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija organizirala je Konferenciju o energetskoj učinkovitosti u zgradama kulturne baštine, koja se održala u četvrtak, 30. lipnja 2016. u Gradskoj knjižnici Labin.

U uvodnom dijelu programa Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije izložila je problematiku energetske obnove zaštite objekata kulturne baštine. Josipa Bilić iz Ustanove centra za istraživanje materijala Istarske županije METRIS održala je prezentaciju o analizama na kulturnim dobrima. Tomislav Kurevija s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Zagreb je preko primjera iz prakse predstavio potencijale korištenja obnovljivih izvora energije u objektima kulturne baštine. Forijan Ćelić, iz tvrtke Ideo plan uputio je prisutne o mogućnostima financiranja energetske obnove objekata kulturne baštine. U nastavku programa Davor Mišković s Politehnike Pula održao je predavanje na temu potrebe za razvojem stručnih programa usmjerenih na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore i ekologiju.
U drugom dijelu programa fokus je bio na rezultatima EU projekta EH-Cmap, gdje je Maurizio Sibilla sa Sveučilišta u Rimu „La Sapienza“  predstavio EH-Cmap mentalnu mapu za održavanje treninga energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini. Flavio Camerata iz MIEMA-e osvrnuo se se na aktualno stanje zakonodavnih okvira energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini u partnerskim zemljama, a predstavnici Patronato de la Alhambra Generalife predstavili su primjere dobre prakse energetske obnove objekata kulturne baštine u zemljama sudionicama EH-Cmap projekta.