Ministar graditeljstva i prostornog uređenja u posjetu projektu energetske obnove zgrade osnovne škole ,,Nikola Tesla” u Rijeci

U utorak, 7. lipnja 2016. započeli su Energetski dani u Rijeci. Na Energetskim danima će uz brojne stručnjake i predavače sudjelovati i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević. Ministar će predstaviti osnovne crte politike energetske učinkovitosti u zgradarstvu. potom će u pratnji gradonačelnika Rijeke obići gradilište energetske obnove osnovne škole „Nikola Tesla“ u Rijeci koja se obnavlja u sklopu Pilot projekta Ministarstva.

Iz Pilot projekta financira se izrada projektne dokumentacije te radovi energetske obnove na zgradama odgojno-obrazovnih institucija u iznosu od 60 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Do sada je ugovoreno 37 projekata za izradu projektne dokumentacije i 17 ugovora za izvođenje radova energetske obnove. Postupak evaluacije i dalje traje. Zadnja dva ugovora za financiranje projektne dokumentacije potpisana su 31. svibnja 2016. za obnovu osnovnih škola u Komletincima i Bjelovaru.

Projekt energetske obnove zgrade osnovne škole „Nikola Tesla“ uz izvođenje radova uključuje i stručni nadzor te izradu energetskog certifikat nakon obnove. Ukupne je vrijednosti cca. 7 milijuna kuna, od čega se 70% prihvatljivih troškova sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prema projektu, nakon energetske obnove očekuje se ušteda u potrošnji energije od čak 47 posto. Zgrada je izgrađena 1934. i trenutno ju pohađa 525 djece u 24 razreda. Jedna je od najvećih osnovnih škola na području grada Rijeke, a nalazi se unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline. Obnovit će se ovojnica zgrade – stropovi i krovovi, vanjski zidovi s dvorišne strane te će se zamijeniti vanjska stolarija. Postojeći ravni krovovi izolirat će se mineralnom vunom debljine 10 cm, a stropovi prema negrijanom tavanu kamenom vunom debljine 14 cm. Vanjski zidovi s dvorišne strane su od pune opeke debljine 30 cm i izolirat će se mineralnom vunom debljine 8 cm. Novi prozori i vrata bit će izrađeni od drveta po uzoru na postojeće, ostakljeni dvostrukim izo-staklom s low-e premazom.