Besplatna izobrazba o energetski učinkovitoj gradnji

Vještine potrebne za kvalitetnu energetsku obnovu i izgradnju niskoenergetskih zgrada vrlo su rijetke među građevinskim radnicima. Jedan je od mogućih uzroka i nedostatak motivacije za stalnim usavršavanjem. Gospodarska situacija ne dopušta radnicima niti njihovim poslodavcima dodatna sredstva i vrijeme potrebno za usavršavanje. S druge strane, tržište još uvijek ne zahtijeva specijaliziranu izobrazbu niti posebno licenciranje građevinskih radnika za energetsku učinkovitost, pa samim time niti nema posebne motivacije među radnicima i poslodavcima da ulažu dodatna sredstva u edukaciju. Na taj su način radnici u različitoj poziciji od inženjera, projektanata i sličnih zanimanja, koji dodatnom (obveznom) edukacijom postaju konkurentniji na tržištu. S druge strane, europska inicijativa Build Up Skills (Jačanje vještina građevinskih radnika) potvrđuje važnost doprinosa kvalitetno osposobljenih građevinskih radnika postizanju ciljeva energetske učinkovitosti, koji su već naširoko poznati kao 20-20-20. Za besprijekornu izvedbu zgrada, građevinski radnici moraju imati potrebnu kvalifikaciju, a isto tako trebaju biti motivirani za uspješan rad.

U sklopu projekta Croskills organizirat će se besplatna izobrazba građevinskih radnika u šest prioritetnih građevinskih zanimanja u području energetske učinkovitosti, odnosno fasadera, tesara, zidara, soboslikara/ličilaca, krovopokrivača i montera suhe gradnje.

Cilj projekta usmjeren je na cjeloživotnu edukaciju i usavršavanje hrvatskih radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu – jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika – nakon početnog, osnovnog obrazovanja ili nakon što su već započeli s radom. Također se odnosi na obuku i kvalificiranje trenutno nezaposlenih radnika.

Prva edukacija radnika održana je 31.3-01.4.2017. u Požegi, a pregled daljnjih termina donosimo u nastavku:

IZOBRAZBA ZA ZANIMANJA ZIDAR-FASADER-SOBOSLIKAR LIČILAC:

IZOBRAZBA ZA SVIH 6 ZANIMANJA: Srednja škola Bedekovčina: 12.-13.05.2017.

Za točno vrijeme predavanja kontaktirajte izravno trening centre, ili informacije potražite na njihovim web stranicama. Izobrazba će u ovim terminima obuhvatiti teorijsku nastavu, dok će se praktična nastava održati u kasnijem terminu o čemu će polaznici biti obaviješteni na licu mjesta.

Izvor http://www.croskills.hr/