Otvoren poziv ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’

Povodom otvaranja Poziva ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ , Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja  je u 18.12.2017. organiziralo Konferenciju za predstavnike državne, regionalne i lokalne samouprave kako bi ih informiralo o kriterijima i uvjetima koje je potrebno ispuniti kako bi kao potencijalni prijavitelji mogli energetski obnoviti svoje zgrade.

Sudionicima su se u uvodnom izlaganju obratili, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić.

Potpredsjednik Vlade, ministar Štromar tom prilikom je istaknuo kako je dobra stvar da će nakon što se uredi zgrada, troškovi energenata – struje, plina i svih goriva biti manji nego prije obnove i onda će nositelji te infrastrukturne investicije moći ta sredstva koristiti za neke druge stvari – za poboljšanje komunalne infrastrukture općinama i gradovima, za poboljšanje uvjeta rada u vrtićima i dr.

Također je najavio da će u sljedeće četiri godine biti više od pet milijardi kuna investicija u energetsku učinkovitost, a od toga 2,3 milijarde će biti sredstva Europske unije. “Mislimo da će biti puno posla, posebno za male građevinske tvrtke koje dosad nisu baš imale posla jer su bile kooperanti velikima. Sada će se i oni moći javiti na natječaje u samoj izgradnji i u rekonstrukcijama i moći će tu dobiti kvalitetne cijene i dobro platiti svoje radnike”, istaknuo je.

U okviru ovog Poziva ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ osigurano je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000,00 kuna, a najviši 40.000.000,00 kuna. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je najranije od 15.1.2018., a krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 31.12.2020., odnosno do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava.

Za sve one koji se nisu uspjeli prijaviti na konferenciju, Ministarstvo će tijekom 2018. godine organizirati niz informativnih radionica na koje će se moći prijaviti svi potencijalni prijavitelji na Poziv a prijave na radionice biti će moguće već od srijede 20. prosinca 2017. godine.