Informacije: ukidanje sijalica sa žarnom niti

EU je postavila nove zahtjeve energetske učinkovitosti za sijalice proizvedene na tržištu Europske unije, koje su obvezujuće od 1. rujna 2009.

Tradicionalne sijalice sa žarnom niti i manje učinkovite halogene sijalice postupno će se ukinuti s tržišta do kraja 2012. Svjetiljke koje ne mogu zadovoljiti minimalne zahtjeve energetske učinkovitosti i rada (npr. trajnost) postupno su isključene s europskog tržišta početkom rujna 2009. godine. 

Mjera razlikuje sijalice koje su prozirne i neprozirne. Neprozirne sijalice moraju zadovoljiti uvjete klase A prema EU oznakama za energetsku učinkovitost sijalica, što znači uštedu energije od 75% ili više u odnosu na tradicionalne sijalice sa žarnom niti. Samo kompaktne fluorescentne sijalice i LED sijalice mogu postići tako visoku razinu učinkovitosti.

Uvode se također i novi zahtjevi funkcionalnosti sijalica (brzina uključivanja, vijek trajanja i sl.), tako da će samo kvalitetne sijalice biti dozvoljene na tržištu.

Mjera se odnosi na sijalice proizvedene i prodane od strane proizvođača ili uvoznika od 1. rujna 2009.

Veletrgovci i trgovci na malo moći će nastaviti prodaju postojećih zaliha i nakon tog datuma. To znači da će sijalice koje su zabranjene razmjerno postupno nestati s polica trgovina.

Potrebno je napomenuti kako nisu samo „kućanske sijalice” pogođene EU propisima, već sve neučinkovite sijalice kao i neučinkovite prigušnice i rasvjetna tijela.