Hrvatska podržala donošenje Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke

Načelnik Sektora za energetiku Ministarstva zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić sudjelovao je u četvrtak, 18. svibnja, na neformalnom sastanku Vijeća ministara za energetiku Europske unije na Malti.

Tema dnevnog reda bila je „Dekarbonizacija otoka: izazovi i prilike“ te potpisivanje Političke deklaracije o čistoj energiji za EU otoke.

„Republika Hrvatska podržava maltešku inicijativu za daljnje poticanje dekarbonizacije otoka odnosno prelaska EU otoka na čistu energiju uz očuvanje sigurnosti opskrbe te uvažavajući specifičnosti samih otoka, i svih država članica. Kako dekarbonizaciju otoka smatramo važnim pitanjem, ne samo u kontekstu dosezanja klimatsko-energetskih ciljeva već i postizanja bolje kvalitete života na otocima, najavljujemo potpisivanje Deklaracije o čistoj energiji za otoke kao izraz hrvatske podrške ovoj inicijativi“, izjavio je Validžić.

U Hrvatskoj se nekoliko otoka već sada, u svojim strateškim odrednicama, jasno opredijelilo za korištenje čiste energije. Krk je izradio vlastitu niskougljičnu strategiju, otok Unije ima strategiju za dobavu pitke vode iz desalinizacijskog postrojenja sa fotonaponskim panelima, dok otoci u južnoj Dalmaciji (Korčula, Lastovo i Mljet) imaju definiranu čistu energiju kroz mjere Akcijskog plana održivog korištenja energije i drugih lokalnih razvojnih strategija.

Na sastanku se razgovaralo i o sustavu održive energetske politike „Čista energija za sve Europljane“. Europska komisija je u studenom 2016. godine predstavila paket dokumenta koji promoviraju ideju energetske unije i sustav održive energetske politike. Predlaže se postavljanje obvezujućeg cilja od 30% ušteda energije do 2030. godine na razini Europske unije, a što podržava i Republika Hrvatska.

Izvor: www.mzoip.hr