Predstavljanje publikacije Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III

Datum događanja: Lokacija: Zagreb

U četvrtak, 1. rujna 2016. s početkom u 11 sati u Multimedijalnom centru Muzeja Mimara u Zagrebu, Roosveltov trg 5, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević predstavit će publikaciju Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III, Treću konferenciju Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju.

Konferencije Ujedinjenih naroda o gradovima i naseljima, Habitat, održavaju se svakih 20 godina. Habitat III održat će se u Quitu, u Ekvadoru, od 17. do 20. listopada 2016. Na konferenciji se očekuje donošenje Nove globalne agende, novog modela održivog urbanog razvoja za sljedećih 20 godina.

Publikacija Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III sadrži izvješće o rezultatima i prepoznatim problemima zamijećenim u Hrvatskoj u provedbi Habitat agende, globalnog plana za unapređenje stanja gradova i naselja s Habitat II konferencije u Istambulu 1996. te promišljanja o mogućim rješenjima za budući, bolji urbani razvoj.

Uz ministra Kuščevića, na prezentaciji će govoriti i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova za globalne poslove mr.sc. Amir Muharemi i tom prigodom obrazložiti politički kontekst, ulogu i važnost programa UN Habitat,  ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj mr.sc. Irena Matković koja će dati pregled urbanih politika u Hrvatskoj i Jadranka Vranek koja će upoznati prisutne s dosadašnjim aktivnostima,  sadržajem dokumenta i Novom urbanom agendom.

Publikaciju je, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, te uz doprinos mnogih javnih tijela, izdao Hrvatski zavod za prostorni razvoj. Tekst publikacije dostupan je na slijedećoj poveznici http://www.hzpr.hr/UserDocsImages/HABITAT%20III/HABITAT%20III_HR_e%20knjiga_160727.pdf.

Očekivano trajanje promocije je oko 1 sat.