Međunarodni kongres Energija i okoliš 2016

Datum događanja: - Lokacija: Opatija

Međunarodni kongres Energija i okoliš 2016 je jubilarni 25. po redu znanstveni skup koji će se od 26. do 28. listopada 2016. godine održati u Opatiji. Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjestnosti. Ovaj međunarodni skup imat će dvije konferencije i jednu izložbu.

Prva konferencija pod temom “Prilagodba klimatskim promjenama i energetska sigurnost na Jugoistoku Europe” bit će vezana za zaštitu okoliša, a održat će se u nizu plenarnih predavanja s pripadajućom poster sekcijom.

Druga konferencija pod krilaticom “Čista energija za bolji svijet” će obuhvaćati obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Konferencija će biti provedena kroz plenarna i tehnička predavanja s pripadajućom poster sekcijom.

Konferencija “Prilagodba klimatskim promjenama i energetska sigurnost na Jugoistoku Europe”

Paris climate change conference 2015 se smatra od strane mnogih kao veliki uspjeh. Sada nam predstoje veliki napori kako bi se dogovoreni ambiciozni ciljevi u pogledu ograničavanja i sprečavanja globalnog zatopljenja implementirali. S obzirom da je radikalna dekarbonizacija zadana kao jedan od ključnih ciljeva, naša Konferencija će se posvetiti upravo vezi između problematike klimatskih promjena i sigurnosti opskrbljivanja energijom, s naglaskom na područje jugoistočne Europe. Problemi kojih ćemo se dotaknuti će uključivati sve relevatne dijelove i aspekte: okoliš, etiku, društvo, ekonomiju i gospodarstvo te sigurnost. Konferencija će se održati kroz izvjesni broj rezentacija od strane pozvanih predavača, od kojih će svaka biti popraćena s mnogo vremena za raspravu između izlagača i sudionika. Štoviše, tehnički specijaliziraniji uradci na predviđene teme konferencije su i više nego dobrodošli.

Konferencija “Čista energija za bolji svijet”

Energija kao jedna od temeljnih životnih potreba čovjeka u smislu svakodnevnog života, proizvodnje i transporta postala je također i jedan od najvažnijih problema modernoga doba. Sve veća potreba za energijom u svijetu, te sve veća svijest o utjecaju čovjeka na okoliš postavlja stroge uvijete na buduće energetske sustave. Napredne energetske tehnologije i rješenja kao rezultat sinergije raznih znanstvenih i stručnih grana sve više se oslanjaju na multidisciplinarnost razvojnih metoda. U ovom multidisciplinarnom duhu razvoja novih tehnologija, te uz velike napore istraživača i velika financijska ulaganja postižu se veliki koraci ka sve široj upotrebi obnovlivih izvora energije i optimizaciji postojećih konvencionalnih izvora. U tom svjetlu jubilarni međunarodni kongres Energija i okoliš 2016 i ove godine će omogućiti prezentiranje rezultata najnovijih istraživanja, dosadašnjih iskustva, budućih viđenja i praktičnih iskustava u području energetike i zaštite okoliša kroz cijeli spektar tema koje oslikavaju multidisciplinarnost ovih važnih područja čovjekovog djelovanja.

Prigodna izložba dati će pregled najnovijih tehničkih postignuća u području zaštite okoliša, učinkovitog korištenja enegije i obnovljivih izvora energije. Službeni jezici Kongresa biti će hrvatski i engleski.

Više informacija nalazi se ovdje.