Bioenergy4Business: 2. radionica

Datum događanja: Lokacija: Zagreb

U Zagrenu se 30. ožujka 2017. održava 2. nacionalna radionica u sklopu projekta Bioenergy4Business.
Bioenergy for Business (B4B) projekt je financiran sredstvima iz EU programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020. Energetski Institut Hrvoje Požar jedan je od partnera na B4B projektu te je zadužen za provedbu aktivnosti u Hrvatskoj, a projekt se bavi problematikom korištenja biomase za energetske potrebe zgrada javnog i poslovnog sektora.

Cilj radionice je sumirati sva saznanja te identificirati konkretno koji su izazovi, barijere, ali i prilike za snažnije korištenje biomase i ostalih obnovljivih izvora energije. Stoga, u sklopu radionice održat će se okrugli stol s predstavnicima zakonodavnih tijela, operatora tržišta energijom, potencijalnim investitorima, projektantima, kako bi se na jednom mjestu sagledala problematika korištenja biomase iz različitih kutova te kako bi se ostvarila komunikacija među ključnim dionicima.


Bioenergy4Business (B4B) je međunarodni projekt financiran sredstvima iz EU programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020. B4B podupire i promiče (djelomičnu) zamjenu fosilnih goriva (kao što su ugljen, nafta, plin) koji se koriste za grijanje, sa raspoloživim izvorima bioenergije (kao što su nusproizvodi drvne industrije, šumska biomasa, peleti, slama i ostala biomasa iz poljoprivrede) u Europskoj uniji i izvan nje. Pokazuje investitorima i operaterima u sektoru toplinarstva kako koristiti biomasu na energetski učinkovit i ekonomičan način. Cilj B4B projekta je poticanje korištenja biomase za grijanje u javnom i privatnom sektoru za snage kotlova iznad 100 kW. Glavna zadaća projekta je širenje najbolje prakse zamjene fosilnih goriva biomasom na području Centralne i Istočne Europe.

  • Trajanje projekta: 2015. – 2017.

Partneri projekta su 12 zemalja članica EU i Ukrajina (Austrija, Belgija, Danska, Njemačka, Bugarska, Hrvatska, Finska, Grčka, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Ukrajina). Energetski Institut Hrvoje Požar (EIHP) partner je na B4B projektu zadužen za provedbu aktivnosti u Hrvatskoj.