Dodijeljeni ugovori za 10 znanstvenih projekata u području klimatskih promjena

Dodjelom ugovora o financiranju deset istraživačko-znanstvenih projekata 21.3.2017.  je u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja i službeno završen selekcijski dio „Programa poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena“, ukupno vrijednoga 17 milijuna kuna.

Riječ je o prvom takvom programu koji se provodi u Hrvatskoj. Pokrenulo ga je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Hrvatskom zakladom za znanost, a cjelokupna sredstva za provedbu osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj kojim je omogućeno značajno ulaganje u znanstvene projekte koji bi trebali dovesti do konkretnih rješenja u smanjivanju emisija stakleničkih plinova, jačanju rezistentnosti poljoprivrede na sušu, povećanju udjela obnovljivih izvora energije i većoj energetskoj učinkovitosti. Važno je i da na ovaj način stimuliramo naše znanstvenike da ostanu u Hrvatskoj. Stoga sam ponosan što je iskazan veliki interes za natječaj. Pristiglo je 37 prijava te povjerenstvu nije bilo lako odabrati 10 najboljih projekata. Uvjeren sam da će projekti znanstvenika koji su dobili ugovore opravdati ukazano povjerenje te će doprinijeti našem cilju, a to je prilagodba i ublažavanje posljedica klimatskih promjena“ – rekao je ministar Slaven Dobrović.

Ministar je poručio kako će se nastaviti raditi na Programu poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena, a koji je u 100% iznosu financiran sredstvima  dobivenim od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi.

„Dodatno smo i u EU fondovima, kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, osigurali 34 milijuna kuna za primijenjena istraživanja namijenjena projektima prilagodbe klimatskim promjenama. Prvi ciklus planiramo otvoriti od kraja lipnja ove godine, a drugi nakon što se usvoji Strategija prilagodbe klimatskim promjenama“ – istaknuo je ministar Dobrović.

Na natječaj se prijavilo 37 projekata. Odabrano je deset projekata koji će se financirati u pojedinačnom iznosu do 2 milijuna kuna i u trajanju do dvije godine. Projekti će  doprinijeti znanjima o mogućnostima prilagodbe klimatskim promjenama u poljoprivrednom sektoru i mogućnostima smanjenja emisije stakleničkih plinova kroz obnovljive izvore energije i razvojem zelenih tehnologija.

„Jedan od važnih ciljeva ministarstva je upravo suradnja s drugim tijelima državne uprave na zajedničkom financiranju znanstvenih istraživanja. U tom kontekstu, ističem važnost ovog programa koji je rezultat suradnje sektora znanosti i okoliša te zahvaljujem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike što je prepoznalo važnost znanosti i znanstvenih istraživanja. Zajednički je cilj resornih ministarstava i ostalih relevantnih ustanova stvoriti optimalni model financiranja primijenjenih znanstvenih istraživanja u području održivog razvoja. Vjerujem da je ovaj program samo prvi u nizu financijskih instrumenata koji ćemo predstaviti s ciljem financiranja primijenjenih istraživanja.“ – kazao je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Natječaj je provela Hrvatska zaklada za znanost.

„Ovim su programom osigurana dodatna sredstva za akademsku zajednicu, što posebno valja istaknuti. Selekcijskim postupkom ovoga programa koji uključuje i međunarodno vrednovanje, za financiranje su odabrani najbolji projektni prijedlozi. Klimatske promjene su važna tema u europskim, a i u globalnim okvirima te smo uvjereni da će naši znanstvenici, provedbom ovih projekata, dati prave odgovore da pitanja koja muče širu zajednicu vezano uz klimatske promjene“ – pojasnio je predsjednik Upravnog odbora Hrvatska zaklade za znanost Dario Vretenar naglasivši kako se nada da je ovaj program početak uspješne suradnje s ministarstvima i Fondom za zaštitu okoliša.

„Fond za zaštitu okoliša je već niz godina na raspolaganju znanstvenoj zajednici i upoznati smo sa radom kolega na projektima vezanima za klimatske promjene, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, od lokalne pa do nacionalne razine. Od prošle smo godine sredstva za ovakve projekte osigurali od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj i možemo najaviti kako će sredstva iz tih izvora biti dostupna i u nadolazećem periodu. Hrvatska je već na nizu projekata dokazala kako ima veliki potencijal u stručnim, kvalitetnim i kreativnim kadrovima pa se nadam kako će im i ova sredstva pomoći u daljnjem razvijanju ideja i projekata.“  – dodao je v.d. Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić.

Izvor: www.fzoeu.hr