U 2016. godini završena energetska obnova karlovačke Opće bolnice

U okviru Programa energetske obnove zgrada javnog sektora 2014-2015. obnovljena je Opća bolnica Karlovac. Ugovor o energetskom učinku sklopljen je 31.12.2015. a radovi su završeni 10.10.2016.

Bolnica djeluje kao županijska bolnica na području Karlovačke županije i zapošljava oko 900
djelatnika. Bolnici gravitira 140 tisuća pacijenata. Dnevno primi 100tinjak hitnih pacijenata i 1500 ostalih. Cijelo vrijeme obnove bolnica je normalno funkcionirala.
Program je provodila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (AP), a Fond za zaštitu okoliša sufinancirao je obnovu u iznosu od 24.600.000,00 kn.
Koristi od povećanja energetske učinkovitosti u zgradama javnog sektora brojne su a posebno će biti izražene u slučaju rasta cijene energenata u budućnosti rasle jer će osim ušteda doprinijeti i energetsko stabilnosti i neovisnosti. Sustavno praćenje potrošnje energije rezultira ukupno racionalnijim ponašanjem javnog sektora u pogledu potrošnje, što smanjuje pritisak na proračun. Poslovi povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu osiguravaju posao za izvođače, projektante i proizvođače opreme i materijala, a utjecaj na zapošljavanje i proračun
daleko premašuje uložena sredstva. Država na svom primjeru pokazuje kako se ulaže u zgrade na principima održivog razvoja, uz poštivanje tržišnih principa i uz ostvarenje maksimalne ukupne društvene koristi.
Prezentaciju cijelog projekta obvove možete pogledati ovdje.