Kako čitati i razumjeti oznake na proizvodima prilikom kupnje rasvjetnih tijela?

Informacije o ključnim kriterijima kvalitete moraju biti istaknute na pakiranju sijalice. Kako biste odabrali sijalice koje su Vam potrebne, obratite pažnju na:

Mjerenje performansi svjetiljke u lumenima omogućuje izravnu usporedbu količine svjetlosti (što je primarna funkcija koju nudi sijalica). Usporedbe koje se temelje samo na snazi (u Wattima) nisu mjerodavne i mogu dovesti do pogrešnih zaključaka. Veći broj izmjerenih lumena znači i veću količinu svjetlosti koju sijalica može proizvesti.

Uredbom EU isključene su najmanje učinkovite sijalice. Međutim, usprkos tome poželjno je provjeriti energetsku oznaku jer još uvijek postoje velike razlike u pogledu učinkovitosti sijalica. Na primjer, za proizvodnju jednake količine svjetlosti, kompaktnoj fluorescentnoj sijalici (klase A) potrebna je samo jedna trećina električne energije u odnosu na sijalicu sa žarnom niti (klase C). Od 1998., u EU je obvezna primjena energetske naljepnice s prikazanim energetskim razredom sijalice u rasponu od A do G, pri čemu je A najučinkovitija, a G najmanje učinkovita sijalica.

Informacije o životnom vijeku sijalice u satima (radno vrijeme sijalice prije kraja životnog vijeka) ili su ponekad dane u godinama. Za sijalice u kućanstvu, jedna godina obično podrazumijeva 1000 sati, što odgovara prosjeku od 3 sata korištenja po danu. Dulji vijek trajanja sijalice znači manju potrebu za mijenjanjem sijalica.

Dok žarulja sa žarnom niti uvijek daje istu boju svjetlosti („toplu bijelu”), kompaktne fluorescentne i LED sijalice nude široki raspon temperatura boja (mjereno u Kelvinima). Razlike u boji i toplini svjetlosti korisne su jer ih možemo primijeniti za različite namjere. Odaberite 2700 K ili „toplo bijelo svjetlo” za opuštanje ili više od 4000K (tzv. „hladnu bijelu svjetlost”) za radno okruženje.

Ova informacija je osobito važna kod kompaktnih fluorescentnih sijalica. Standardne kompaktne fluorescentne sijalice (s 3000-6000 paljenja/gašenja) ne bi trebale biti postavljene na mjestima gdje se očekuje učestalo paljenje/gašenje (više od tri puta dnevno), što obično odgovara prostorima poput kupaonica ili hodnika sa senzorima pokreta. U suprotnom, vijek trajanja naveden na ambalaži vjerojatno će u stvarnosti biti mnogo kraći. Međutim, na tržištu su se pojavile kompaktne fluorescentne sijalice koje mogu izdržati i do milijun ciklusa paljenja/gašenja koje su pogodne za takve lokacije. Ostali izvori svjetlosti uglavnom su neosjetljivi na broj ciklusa paljenja i gašenja.

Ova informacija je osobito važna za kompaktne fluorescentne sijalice. Standardnim sijalicama ovog tipa potrebno je dulje vrijeme za postizanje punog svjetlosnog potencijala u usporedbi s drugim sijalicama (do 2 sekunde za pokretanje i do 60 sekundi za postizanje 60% maksimalne razine svjetlosti). Međutim, postoje kompaktne fluorescentne sijalice koje su gotovo jednako brze kao i druge vrste sijalica. Da biste provjerili ovu značajku potražite ikonu na ambalaži koja pokazuje brzinu kojom sijalica postiže punu razinu osvijetljenosti.

Prilikom korištenja zidnih prekidača za prigušivanje svjetlosti uvijek treba provjeriti posjeduju li sijalice ovu značajku. Mnoge vrste fluorescentnih i LED sijalica ne rade s regulatorima za podešavanje razine osvijetljenosti. Ikona za regulaciju na pakiranju pokazuje ukoliko je žarulja podesna za reguliranje ili ne.

Kompaktne fluorescentne i LED sijalice osjetljivije su na oscilacije temperature od poboljšanih sijalica sa žarnom niti. Važno je odabrati sijalicu koja će optimalno raditi na temperaturama kojima je izložena (u unutarnjem ili vanjskom prostoru, grijanom ili negrijanom). Za vanjske svjetiljke u klimatskim zonama s hladnim zimama važno je odabrati sijalicu koja optimalno radi i pri vrlo niskim temperaturama jer će u suprotnom razina osvijetljenosti tijekom zimskih noći biti neadekvatna.

Prilikom zamjene sijalice sa sijalicom druge tehnologije, ne zaboravite provjeriti  dimenzije nove sijalice kako biste bili sigurni da će fizički stati u svjetiljku.

Kompaktne fluorescentne sijalice sadrže malenu količinu žive (manje od 5 mg), što je nekoliko puta manje od količine žive sadržane u drugim proizvodima koje koristimo kod kuće, poput termometara i baterija. Kupovinom fluo-kompaktnih sijalica s nelomljivim vanjskim kućištem rješava se potencijalna opasnost istjecanja žive u slučaju loma sijalice. Na pakiranju sijalice nalazi se adresa internet stranice na kojoj proizvođač detaljnije objašnjava način pravilnog odlaganja slomljene fluo-kompaktne sijalice. Poput mnogih drugih električnih proizvoda, nove sijalice ne bi se smjele odlagati zajedno sa standardnim kućnim otpadom već na predviđena odlagališta elektroničkog otpada.

Isključene su sijalice s reflektorom i sijalice sa svjetlosnim tokom većim od 6.500 lumena (ili ulaznom snagom manjom od 4 Watta), sijalice za upotrebu s drugim izvorima energije (npr. baterije), sijalice koje se primarno ne koriste za proizvodnju svjetlosti u vidljivom području (400 – 800 nm) i sijalice koje su dio proizvoda čija primarna svrha nije proizvodnja svjetlosti.


Povratak na – Rasvjeta i kućanski uređaji