Skupni dijalog – World café

Datum događanja: Lokacija: Zagreb

Skupni dijalog – World café – održat će se u utorak, 4. 10. 2016., u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, od 10 do 13 sati. Dijalog će se održati pod imenom ”Nemamo vremena za ponavljanje grešaka iz prošlosti – što nam je potrebno za energetski učinkovite zgrade u Hrvatskoj?”.

Cilj dijaloga je okupiti ključne aktere na ovom događaju koji je, zbog formata i tema, prvenstveno usmjeren na konstruktivnu razmjenu mišljenja i pronalaženje mogućih rješenja za izazove koji prate potrebu učinkovitoga korištenja energije i unaprjeđenja kvalitete stanovanja u Hrvatskoj.

Organizacija World Caféa

U okviru svakog stola razgovara se o jednome tematskom području. Stolovi imaju papirnate stolnjake na koje sudionici zapisuju svoje misli i dojmove. Svaki stol ima svog domaćina koji moderira razgovor. Razgovori za svakim stolom traju deset do petnaest minuta. Sudionici zatim odlaze za drugi stol, kako bi svi sudjelovali u razgovoru svih stolova. Moderatori na početku novoga kruga razgovora daju kratki sažetak razgovora vođenih u prethodnom krugu.

Teme koje će se obrađivati u okviru World Caféa

  • Koja su se zakonska rješenja u reguliranju potrošnje energije u zgradama pokazala dobrima, a koja lošima? Koja rješenja mogu najviše unaprijediti djelotvornost sustava?
  • Kako osigurati financiranje? Gdje zapinje, što se i kako mora mijenjati te koja je uloga pričuve?
  • Kako treba izgledati energetski učinkovita potrošnja energije u zgradama u Hrvatskoj – razgovor o viziji 2030.
  • Gdje zapinje suradnja ključnih aktera i kako je unaprijediti?
  • Koje su nam navike potrebne za učinkovito korištenje energije u zgradama? Jesmo li poduzeli dovoljno, što još treba poduzeti, kako informirati i educirati građane za stvarne promjene u ponašanju? Koja je uloga medija?

Ovo je prvi u nizu događaja koji bi, tijekom određenog razdoblja, trebali omogućiti uspješnije suočavanje s izazovima koji prate potrebu učinkovitoga korištenja energije i unaprjeđenja kvalitete stanovanja u Hrvatskoj.

Rezultati i zaključci svih tematskih cjelina poslužit će kao podloga za daljnju komunikaciju o važnosti pronalaženja dugoročnih i provedivih rješenja u području energetske učinkovitosti u zgradama.

Pokrovitelj događaja je Hrvatska gospodarska komora, a partneri u njegovoj organizaciji su Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Danfoss, Planetaris, Monel i Hauska i Partner.