Pilot projekt: Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva

Kako u isto vrijeme smanjiti račune za energiju, promovirati jednostavne mjere energetske učinkovitosti i potaknuti zapošljavanje u lokalnim zajednicama?

Odgovore na sva pitanja daje nedavno pokrenuti pilot projekt Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva. Cilj projekta je osposobljavanje nezaposlenih osoba za poslove energetskog savjetovanja i provođenje jednostavnih mjera energetske učinkovitosti u energetski siromašnim kućanstvima. Savjetnici se zapošljavaju u lokalnoj zajednici na određeno razdoblje kroz program javnih radova.

U Križevcima je u veljači ove godine 15 osoba osposobljeno za poslove energetskog savjetovanja kroz verificirani Program edukacije u trajanju od 120 sati. U sklopu edukacije, koju je provodio UNDP Hrvatska, pripremljen je i Priručnik za energetske savjetnike.

U zadnjih dva mjeseca su energetski savjetnici na području grada Križevci obišli već 200 kućanstava. U prvom krugu savjetovanja koji se do sada provodio, energetski savjetnici prikupljali su informacije o potrošnji energije i vode, sustavima grijanja, kućanskim uređajima i navikama ukućana vezanih uz potrošnju energije i vode.  U drugom krugu posjeta, koje će energetski savjetnici provoditi od svibnja, u kućanstvima će se instalirati besplatni paketi štedne opreme.

Prijave za besplatna energetska savjetovanja kućanstava u Koprivničko-križevačkoj županjiji još uvijek traju te u slučaju da ste zainteresirani za isto, prijavite se putem obrasca na linku.

Nositelj pilot projekta je Koprivničko križevačka županija uz projektne partnere sa područja grada Križevci (Grad Križevci, Pučko otvoreno učilište, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ i Volonterski centar Link). Projekt se provodi u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom i UNDP Hrvatska, a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.